Dagelijkse archieven: 8 maart 2022

Klimaatsveranderingen in poolgebieden

Korte samenvatting 5e lezing NWG Assen

Klimaatsveranderingen in poolgebieden Em. Prof.dr Louwrens Hacquebord.

In de poolgebieden voltrekt zich momenteel een van de snelste en meest dramatische klimaatverandering op aarde. De temperatuur loopt snel op. Wel twee tot drie keer zo snel als elders op de aardbol. Overal in het poolgebied zien we daarvan de gevolgen. IJskappen nemen in omvang af, gletsjers smelten, de oppervlakte van het zee-ijs vermindert bijna ieder jaar en de permanent bevroren bodem ontdooit. Deze veranderingen hebben enorme lokale consequenties. Flora en fauna veranderen. Inheemse planten en dieren hebben het moeilijk en nieuwe planten en dieren verschijnen. Het aantal bosbranden neemt toe en de lokale bevolking wordt in toenemende mate gedwongen om te zien naar andere middelen van bestaan.
Mondiaal zorgt de temperatuurverhoging en het smeltwater van de ijskappen voor een zeespiegelstijging die veel dichtbevolkte kustgebieden op aarde bedreigt. De temperatuurverhoging van het water van de oceanen intensiveert bovendien de orkanen en heeft daardoor een grotere verwoestende kracht.

Emeritus Prof.dr Louwrens Hacquebord, Rijksuniversiteit Groningen was als Fysisch Geograaf en Archeoloog een groot deel van zijn carriè€re in beide poolgebieden actief. Bijna veertig jaar deed hij onderzoek naar de gevolgen van de klimaatveranderingen in het poolgebied en was hij betrokken bij onderzoeksprojecten van internationale wetenschapsorganisaties als Internationale Arctic Science Committee (IASC) en Scientific Committee Antarctic Research (SCAR). Hacquebord is bovendien auteur van meerdere boeken over de poolgebieden.