Maandelijks archief: januari 2023

Eerste resultaten van de James Webb Space Telescope: exoplaneten en hun ontstaan

Van de lezing is een video opname gemaakt en zichtbaar via youtube. Helaas is een stukje van het videoscherm aan de bovenkant niet meegenomen.

Samenvatting.

De James Webb Space Telescope (kort genoemd: Webb) is op 25 december 2021 gelanceerd met eenAriane 5 raket vanuit Frans Guyana. Webb is daarna in een baan om de zon gebracht op ongeveer 1.5 miljoen kilometer van de Aarde. Sinds juli van 2022 wordt een waarneemprogramma uitgevoerd.
Ongestoord door de nabijheid van de Aarde of de Maan levert Webb ongekend scherpe beelden van het heelal. De 6.5 meter grote spiegel maakt Webb zeer gevoelig voor zwakke signalen. Daardoor is het voor het eerst mogelijk naar de eerste generaties sterren te kijken die zijn gevormd kort na het ontstaan van het heelal.

Dichter bij huis maakt Webb opnames van de wolken van gas en stof waaruit nieuwe sterren worden geboren, en kan Webb ook in de directe omgeving van jonge sterren op zoek gaan naar water, koolstof en andere elementen die nodig zijn voor het ontstaan van leven.

Webb heeft dankzij de gevoelige spectrografen ook voor het eerst een nauwkeurige analyse kunnen maken van de samenstelling van de atmosferen van planeten bij andere sterren – de exoplaneten. In het eerste halfjaar van waarnemingen heeft Webb de hoge verwachtingen volledig waargemaakt – en we staan pas aan het begin van een prachtige periode van oogsten!