Dagelijkse archieven: 7 maart 2023

Excursie informatie 2023

Op dinsdag 16 Mei is de excursie dit jaar ’s morgens naar Wavin in Hardenberg en ’s middags naar Intergas in Coevorden.

Programma:

 • 8:15 uur aanmelden het parkeerterrein bij de Bontwever (aan de kant van het Asserbos)
 • 8:30 uur stipt vertrek met de bus naar Hardenberg
 • 9:30 aankomst bij Wavin, ontvangst met koffie.
 • Het programma bij Wavin bestaat uit twee delen:
  • Gezamenlijke introductie, daarna bezoek aan hun expositieruimte (ongeveer 1 uur)
  • Gevolgd door een bezoek aan 2 productie afdelingen
 • 12:00 vertrek naar Coevorden
 • 12:30 Lunch bij restaurant Talens.
 • 14:00 Vertrek naar Intergas in Coevorden.
 • 14:15 Bezoek Intergas: Introductie en bezoek productie faciliteit.
 • 16:30 Terugreis naar Assen

rond 17: 30 Assen.

 

Verslag van deze  excursie.

Onze excursie verliep geheel volgens de verwachting of zelfs meer dan dat. Alle 42 deelnemers waren keurig op de tijd bij de bus (die nu ook mooi op tijd kwam) en waren tegen 9:30 bij Wavin waar we met koffie en koek werden ontvangen. Na een veiligheids-inleiding werden we opgesplitst in 2 groepen.Twee fabricagehallen werden bezocht, een waar met het extrusieproces allerlei leidingappendages worden gemaakt en in een ander deel waar men met dit proces zowel grote en kleine kunststofleidingen fabriceert.

Na het fabrieksbezoek bezochten we Wavin’s academie, feitelijk een expositieruimte, met diverse video-presentaties en demonstraties over de werking van hun producten. Interessant was vooral hun flexibele waterafvoerputten, die zich aanpassen bij een wegverzakking en hun innovatieve methode om lekkende oude waterleidingsystemen te renoveren met het aanbrengen in-situ met kunststof liners.

Tegen 12 uur vertrokken we naar restaurant Talens in Coevorden voor een prima (luxe) lunch en was er daarna nog wat tijd om het centrum van Coevorden te bezoeken.

Ook bij Intergas werden we goed ontvangen in een fraai atrium waar de technisch directeur uitgebreid ons informeerde over o.a. de warmtepompen toepassingen en duidelijk zijn voorkeur liet spreken over de hybride uitvoering. Volledig elektrische warmtepompen (dus zonder gas) zou een onverstandig beleid zijn omdat dit erg duur is en grote gevolgen voor de stroomvoorziening zou geven.

Daarna werd een bezoek gebracht aan de productiehallen en de onderszoeks-afdeling. Er werden door onze leden veel vragen gesteld en plezierig was dat hun technisch directeur tijdens de rondleiding steeds aanwezig was om al die vragen te beantwoorden.

Rond 17:15 vertrokken we terug naar Assen. Het was een geslaagde dag, zoals bleek uit de vele reacties van onze leden, waarin veel nieuwe kennis en ervaringen werden opgedaan. Vooral dat deze twee innovatieve Drentsche bedrijven op gebied van milieu en de energietransitie een essentiële rol spelen was voor ons een eye opener.

foto’s van deze excursie:

Over Wavin

Wavin is Europees marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. De naam Wavin komt van WAter en VINylchloride. Wavin werd in 1955 opgericht vanuit de Waterleiding Maatschappij Overijssel (WMO). Het bedrijf heeft vestigingen in 25 landen in Europa en ruim 5.500 medewerkers. Buiten Europa werkt Wavin met een netwerk van licentienemers, distributeurs en agenten. In 2014 bedroeg de jaaromzet € 1,4 miljard.

voor meer info klik hier 

Over Intergas

Intergas de grootste CV ketel fabrikant van Nederland en voortrekker op het gebied van hoge rendement en warmte pompen. Voor meer detail klik hier.