De toekomst van Plastics

Plastics: een vloek of een zegen voor de mensheid

Piet J. Lemstra*

Onze voorzitter Jan Boschloo bedankt Prof. Lemstra voor zijn levendige presentatie. Op het scherm nog zichtbaar op de foto verwees de professor nog even naar een youtube filmpje over een extreem sterke vezel uit de natuur.

Plastics, ook wel aangeduid met kunststoffen, hebben de laatste decennia een bijna exponentiele groei doorgemaakt. Momenteel worden wereldwijd ca. 350 miljoen ton plastics per jaar geproduceerd en dat is ca. 70 kg per capita! In de westerse wereld ligt het gebruik op > 200 kg per hoofd van de bevolking. Maar plastics hebben een slecht imago in onze samenleving.

Plastics zijn vreemde wezens in onze maatschappij want de Natuur herkent deze klasse van materialen niet omdat ze synthetisch, door de mens, zijn gemaakt en daarom kunnen micro-organismen in de Natuur deze klasse van materialen ook niet afbreken en hergebruik zoals bij glas en metalen is veelal problematisch.

De wetenschappelijke naam van plastics is synthetische polymeren ter onderscheiding van de natuurlijke of biopolymeren die we allemaal kennen zoals zetmeel, eiwitten, cellulose (bomen) en last but not least DNA, de drager van onze erfelijke eigenschappen.

Maar in de praktijk is het hoofd bestanddeel van plastics weliswaar een of ander synthetische polymeer maar daar wordt allerlei ‘rommel’ aan toegevoegd zoals bijv. een kleurstof, denk aan lego blokjes, additieven die de invloed van zonlicht neutraliseren, glasvezels om het product stijver te maken etc. etc.

Et ergo: een plastic (product) is een synthetisch polymeer + toeslagstof(fen)

Maar… plastics leveren ook een waardevolle bijdrage aan de samenleving met name door hun lage soortelijke massa, 7x lichter dan staal en 2,5x lichter dan glas. Plastics worden gemaakt uit olie en ca. 5% van de olie productie wordt gebruikt voor het maken van plastics. Plastics worden o.m. gebruikt als isolatie schuimen in huizen en gebouwen dus minder gas en/of olie nodig voor de verwarming en leveren een grote gewichtsbesparing in bijv. auto’s en vliegtuigen dus minder benzine en/of kerosine. De plastic producerende industrie kan aantonen dat door het gebruik van plastics meer dan de 5% van de olie/gas die benodigd is om plastics te produceren wordt bespaard en bovendien kunnen na gebruik de plastics worden verbrand waarbij energie wordt teruggewonnen dus plastics forever?

Maar het grote publiek en de groene milieu groepen geloven de industrie niet en er is een groeiende weerstand tegen het gebruik van plastics met name als verpakkingsmateriaal dat na verbruik verdwijnt als zwerfafval en uiteindelijk terecht komt in oceanen, de beruchte plastic soep.

Wereldwijd zijn er nu activiteiten op het gebied van de zogenaamde bioplastics  die worden gemaakt uit biomassa en vaak composteerbaar zijn. Op dat gebied is Nederland gidsland met bedrijven zoals Corbion, Avantium , DSM etc.

In deze lezing zal worden ingegaan op de vele toepassingsmogelijkheden van plastics zoals in de transportsector, medische in en op het lichaam toepassingen, de plastic elektronica en in de verpakkingsindustrie inclusief het gebruik van composteerbare bioplastics.

CV Piet Lemstra:

P.J. (Piet) Lemstra (Godlinze (Groningen), 26 oktober 1946), bijnaam PLEM, is een Nederlands hoogleraar scheikunde.

Prof. dr. Lemstra promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1975. Vervolgens was hij post-doctoraal fellow aan de Universiteit van Bristol (UK) onder professor Andrew Keller. Van 1976 tot 1985 werkte hij bij DSM Research waar hij samen met Paul Smith de supersterke vezel Dyneema heeft ontwikkeld. In 1985 werd Lemstra hoogleraar Kunststoftechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Van 1990 tot 1995 was hij voor de eerste maal decaan van de faculteit Scheikundige Technologie. Van 1994-1997 was Lemstra directeur van de onderzoeksschool Polymeren (PTN) en in 1997 richtte hij samen met professor Leen Struik het Dutch Polymer Institute (DPI) op, waar hij tot 2004 werkte als wetenschappelijk directeur. In 2004 richtte hij met Laurent Nelissen de Polymer Technology Group Eindhoven BV op ten behoeve van de samenwerking met het MKB. In februari 2008 werd Lemstra (tot en met maart 2011) wederom decaan. Op 30 september hield hij -na ruim een kwart eeuw aan de TU/e- zijn afscheidscollege.[1]

Piet Lemstra is de jongere broer van de oud-politicus Wolter Lemstra.

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.