Kwantumfysica en nieuwe functionele materialen

Prof. Casper van der Wal RUG

De kwantumfysica is een theorie die wetenschappers blijft fascineren en verbazen. Aan de ene kant is de kwantumfysica al een eeuw veruit de beste theorie om materialen en verschijnselen in de natuur goed te beschrijven. Aan de andere kant leidt de kwantumfysica tot voorspellingen die bizar lijken, of die in tegenspraak lijken te zijn met de wereld zoals we die dagelijks waarnemen. Modern onderzoek met licht en materialen laat zien dat de bizarre voorspellingen van de kwantumfysica toch optreden, en ook tot revolutionaire nieuwe toepassingen kunnen leiden.
Naast kwantum-computers en kwantum-internet (die veel snellere en veiligere informatieverwerking kunnen geven), kunnen er met nanotechnologie nieuwe functionele materialen ontwikkeld worden voor toepassingen als zonnecellen en supergeleiders.

ref. http://www.quantumdevices.nl/cv-caspar-van-der-wal/

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.