Planeetvorming in actie

Prof. dr. I.I.E ( Inga) Kamp

Planeten vormen in schijven rond jonge sterren. Met grote 8m spiegels zoals de Very Large Telescope (VLT) in Chili en met de nieuwe ALMA radioschotels kunnen we voor het eerst inzoemen in deze schijven en de process van planeetvorming zelf bestuderen. Zijn de structuren die we zien aanwijzigingen dat er in deze schijven al planeten ronddraaien? Hoe ziet het materiaal eruit waaruit deze planeten vormen? Waarnemingen in de afgelopen jaren hebben een groot aantal moleculen in schijven ontdekt, onder meer water en organische moleculen. Hoe kunnen deze moleculen in de extreem ijle en ijskoude ruimte vormen? En hoe kan de chemische samenstelling van de schijf invloed hebben of er wel of niet water op een planeet te vinden is?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.