Maken digitale media steden slim of stom?

Sjors Martens  MA.

Van OV Chipkaarten tot opgedeelde stoepen, gerichte reclames en burgers die lukraak over straat lopen, op zoek naar een virtueel wezen op hun smartphone – media veranderen het straatbeeld. Voornamelijk nieuwe digitale media veranderen de stad in een verbonden eenheid waarin alle inwoners, objecten, en gebouwen met elkaar kunnen communiceren. Deze zogeheten smart of slimme steden zijn een innovatief fenomeen waar veel bedrijven zich achter scharen. Maar wat doen deze nieuwe media met de stad? Maken ze de stad wel slimmer? En wat telt eigenlijk als stad? Met een focus op nieuwe digitale spellen die de stad proberen te vormen en te verbinden zullen we in de productie en het ontwerp van nieuwe media in de stad bekijken. Welke eigenschappen van de stad kenmerken nieuwe media in de stad? Hoeveel krijgen zij eigenlijk gedaan? En nog belangrijker, wat doet de burger in dit geheel? Aan het eind van de verhandeling zullen we bepalen of nieuwe media de stad slim of stom maken.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.