Hoe werkt de aarde ?

“Hoe werkt de aarde ?”

Aanvang: 20.00 ( 12 februari 2013 )

Spreker: Prof. dr. R.J. de Meijer

Titel: "Hoe werkt de aarde ?"

“Hoe werkt de Aarde”
 
De Aarde is meer dan de dunne luchtlaag waarin wij leven. Onder onze voeten strekt zich tot het centrum van onze planeet een gebied af met een straal van ruim zesduizend kilometer. In dat gebied spelen zich een aantal processen af die het leven in de luchtlaag sterk beïnvloeden. Zonder die massa geen zwaartekracht, zonder magneetveld geen bescherming tegen de deeltjes van de Zon, zonder de eigen energieproductie zou deze planeet voor een groot deel een ijsklomp zijn. Maar ook zonder die processen geen vulkaanuitbarstingen, geen aardbevingen, etc.
          Hoe werkt onze planeet en welke middelen hebben we om die geheimen te onthullen? Vragen die de mensheid millennia heeft bezig gehouden en waarop we nog steeds geen duidelijk antwoord hebben. Ook onze begeleider kent nog vele mysteries en zo weten we nog steeds niet zeker waar de Maan vandaan komt.
          In de voordracht worden maar een klein aantal processen besproken en wordt uitgelegd welk instrumentarium we hebben om “Terra Incognita” verder van haar geheimen te ontdoen.
          Met behulp van seismiek weten we dat de Aarde als een ui uit een aantal schillen bestaat. Aan de hand van isotoopverhoudingen weten we wanneer die opdeling in schillen heeft plaatsgevonden. We leven op de buitenste en dunne korst die bestaat uit diverse, over het oppervlak bewegende continenten, die gebergte en vulkanen doen ontstaan. De motor achter die bewegingen wordt gevoed uit warmtetransport. De Aarde produceert meer warmte dan alle elektriciteitcentrales tezamen; ongeveer de helft van die warmte is afkomstig van stralingproducerende processen zoals radioactief verval en natuurlijke kernreactoren.

Aan het eind van de voordracht worden hypothesen over het ontstaan van de Maan besproken en nieuwe hypothese gelanceerd.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.