De opmars van resistente micro-organismen: het einde van het antibiotica tijdperk?"

“De opmars van resistente micro-organismen: het einde van het antibiotica tijdperk?”

Aanvang: 20.00 ( 13 november 2012 )

Spreker: Prof. dr. A. W. Friedrich (UMCG)

Titel: “De opmars van resistente micro-organismen: het einde van het antibiotica tijdperk?”

Samenvatting:

Twee generaties geleden was de ontwikkeling van antibiotica één van de opvallendste vooruitgangen in de westelijke geneeskunde. De dodelijke epidemieën met honderdduizenden slachtoffers verloren hun schrik toen de geneeskunde voor het eerst specifieke remedies voor ernstige besmettelijke ziekten in handen kreeg.
De euforie van toen zou alleen te vergelijken zijn met die wanneer er nu en pil zou worden uitgevonden die kanker in een paar dagen zou genezen.
Toen deze dodelijke bedreiging voor de mensheid begin jaren 50 uitgebannen was verklaarde de Surgeon General van de V.S. dat het „hoofdstuk van infectieziekten afgesloten kon worden.
Zestig jaar later weten we wel beter. Het infectierisico stijgt door de resistentie
van micro-organismen tegen antibiotica. Het intensieve gebruik en het misbruik van antibiotica bij mens en dier heeft in de laatste vier decennia geleid tot een toename van infecties die niet meer met antibiotica kunnen worden behandeld, terwijl er geen nieuwe antibiotica meer lijken te worden ontwikkeld. Tegelijkertijd vereist onze vergrijzende maatschappij, meer en ingrijpender medische behandeling, die tot meer zorg gerelateerde infecties zullen leiden. Deze infecties worden steeds vaker veroorzaakt door resistente micro-organismen die zich verspreiden in de ziekenhuizen en in de gemeenschap, maar ook afkomstig zijn van vee en het milieu. Hoewel Nederland één van de weinig landen was die het probleem lang onder controle hadden, blijkt antimicrobiële resistentie nu ook hier snel toe te nemen.
In mijn presentatie, zal ik een overzicht geven van hoe het probleem zich ontwikkelde en welke oplossingen er zijn om antimicrobiële resistentie terug te dringen en nieuwe methodes te vinden om de behandeling van te vinden om de behandeling van patiënten met antibiotica voor nu en de komende generatie te behouden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.