Hoge Magneetvelden, natuurkunde en technologie

“Hoge Magneetvelden, natuurkunde en technologie”

Aanvang: 20.00 ( 09 oktober 2012 )

Spreker: Prof. dr. ir. J.C. Maan (Radboud Universiteit)

Titel: “Hoge Magneetvelden, natuurkunde en technologie”

Een magneetveld is een natuurkundige parameter die de toestand van materie veranderd. In dit opzicht doet een veld iets vergelijkbaars (maar wel anders) als temperatuur. Soms zijn de veranderingen nuttig te gebruiken maar heel vaak levert het bestuderen van ervan meer inzicht in de eigenschappen van de materie. Voorbeelden van gebruik zijn de elektromotor, het magneetje op de ijskast of het aloude kompas. Een voorbeeld dat het bestuderen van de veranderingen in een magneetveld nieuwe gegevens levert is de MRI scanner; een medisch diagnostisch instrument, waar met de door het veld veroorzaakte veranderingen weefsel zichtbaar kan worden gemaakt. Magneetveldwaardes van deze alledaagse voorbeelden zijn, enkele Tesla voor de MRI scanner en de elektromotoren en 0.0005 Tesla voor het aardmagnetisch veld. Het is erg moeilijk veel hogere magneetvelden te maken. In Nijmegen kunnen we to 33T continue magneetvelden maken en over enige jaren 45T. Dit vereist een grote en omvangrijke installatie waarvan er slechts drie op de wereld bestaan. Dit soort hoge velden zijn nodig om nieuwe effecten en eigenschappen van, vaak nieuwe, materialen (bijvoorbeeld grafeen) waar te nemen. De voordracht zal gaan over nieuwe natuurkunde die met zulke hoge velden aan materialen kan worden gedaan en zal behandelen waarom het maken van die velden zo moeilijk is.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.