Wat is kwantumzwaartekracht?

“Wat is kwantumzwaartekracht?”

Aanvang: 20.00 uur ( 14 januari 2014 )

Spreker: Prof. dr. E.A. Bergshoeff

Titel: “Wat is kwantumzwaartekracht?”

Samenvatting:

Einsteins beschrijving van de zwaartekracht bestaat al bijna een eeuw en staat nog altijd als een huis. Toch wankelt dat huis hier en daar een beetje. Zowel op zeer kleine afstanden als op zeer grote afstanden zijn er aanwijzingen dat er nog moet worden gesleuteld aan de theorie. De zwaartekracht is geen onderdeel van het `standaard model’ van de deeltjesfysica dat gebaseerd is op de kwantummechanica. De reden hiervan is dat de zwaartekracht en de kwantummechanica niet goed samengaan. Desalniettemin vereist de beschrijving van de zwaartekracht onder extreme omstandigheden, zoals de periode kort na de Oerknal, dat we de zwaartekracht en de kwantummechanica in één theorie stoppen. Het droomhuwelijk tussen de kwantummechanica en de zwaartekracht heet `kwantum zwaartekracht’. Het vinden van een geschikte kwantum zwaartekracht is één van de `holy grails’ van de theoretische natuurkunde. Een manier om de zwaartekracht en de kwantummechanica samen te voegen is de snaartheorie die veronderstelt dat de kleinste bouwstenen in de natuur geen puntvormige deeltjes maar kleine snaartjes zijn. De open vraag is of de natuur van deze mogelijkheid gebruik maakt. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de huidige status en mogelijke toepassingen van de snaartheorie.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.