Wetenschappelijke avonturen in de Anarctische oceaan

Prof. Dr. Ir. H.J.W. de Baar

Het ecosysteem van Antarctica bevindt zich vrijwel geheel in de Zuidelijke Oceaan, immers op het met ijs bedekte Antarctica continent groeien geen planten. Maar in de oceaan groeien microscopisch kleine algen die het voedsel zijn voor krill, dat weer het voedsel is voor pinguïns, albatrossen, zeehonden en walvissen. Groeiende algen nemen CO2 op uit het zeewater, en dit wordt weer aangevuld vanuit de lucht. Algen hebben ook een heel klein beetje ijzer nodig. Ons onderzoek heeft als eerste bewezen dat hier de algen een ernstig tekort hebben aan ijzer. Aldus is door ijzergebrek het ecosysteem van de Zuidelijke Oceaan niet optimaal. Onze expedities naar de Antarctische Oceaan zijn gericht op dit ecosysteem en de rol daarvan voor het CO2 gehalte van de atmosfeer. Het stijgende CO2 gehalte is van belang voor de opwarming van onze planeet. Dit is vooral ook een van de gevolgen van de snelle groei van de wereldbevolking in de afgelopen 100 jaar.

Professor de Baar deed zijn promotie onderzoek bij MIT (Boston, USA) en werkte daarna enkele jaren bij de Universiteit van Cambridge (Engeland). Terug in Nederland heeft hij 30 jaar gewerkt als hoogleraar oceanografie in Groningen en tevens bij het Koninklijk

Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (www.nioz.nl) op Texel. De heer de Baar is nog steeds actief betrokken bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (www.knaw.nl).

Naschrift: Deze lezing werd zeer druk bezocht (na schatting 120 leden), met een prima presentatie en een boeiend onderwerp. Er was veel respons vanuit de zaal. Zie foto met de prof. links voor op de foto.  Aanbevolen literatuur: Fact Fulness van Hans Rosling (in Nederlands vertaald  met de titel: Feitenkennis (2018)

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.