Bulkchemicalien en biobrandstof uit algen

Bulkchemicalien en biobrandstof uit algen”

Aanvang: 20.00 uur ( 11 oktober 2011 )

Spreker: Mevrouw dr.ir. Dorinde Kleinegris

Titel: “Bulkchemicalien en biobrandstof uit algen”

Samenvatting:

Algen worden beschouwd als één van de meest veelbelovende grondstoffen voor bulkproducten zoals chemicaliën en biobrandstoffen. De productiviteit waarmee ze zonlicht en kooldioxide om kunnen zetten in biomassa is veel groter dan van andere landbouwgewassen, zonder dat ze de concurrentie aan hoeven te gaan met het gebruik van landbouwgrond. Deze biomassa bestaat voor een groot gedeelte uit vet, wat onder andere gebruikt kan worden voor de productie van biodiesel. Maar daarnaast bestaat de biomassa ook nog uit andere componenten, zoals eiwitten en koolhydraten, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als grondstof voor de levensmiddelen, diervoeding en chemische industrieën. Echter, momenteel worden microalgen eigenlijk alleen nog maar op kleine schaal gebruikt voor de productie van hoogwaardige producten, denk aan betacaroteen of omega-3 vetzuren, waar veel geld mee verdiend kan worden. De algenkweek moet zich nog ontwikkelen van een ambacht tot een grootschalig industrieel proces. Grote uitdagingen in dit opschalingsproces zijn het reduceren van de productiekosten en het energieverbruik en het vergroten van de productieschaal. De laatste ontwikkelingen op dit gebied indiceren dat het mogelijk moet zijn om dit proces zich te laten ontwikkelen tot duurzaam en economisch haalbaar in de komende 10 tot 15 jaar. Wereldwijd lopen er onderzoeks- en demonstratieprojecten om de technologie te ontwikkelen en verbeteren. Eén van die projecten is AlgaePARC, of Algae Production And Research Centre, aan Wageningen UR. Dit is een pilot schaal onderzoeksfaciliteit die het gat moet overbruggen tussen fundamenteel onderzoek en grootschalige productieplants. Doel is het verwerven van kennis en ontwikkeling van technologieën en proces strategieën voor opschaling van algenproductie, onder industriële settings met verhoogde productiviteit onder openlucht condities.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.