Fascinatie voor elektronen

Grafeen : Een revolutie in twee dimensionaal materialenland

Prof. dr. ir. Bart van Wees

Physics of Nanodevices group

Zernike Institute for Advanced Materials

University of Groningen

Grafeen

De ontdekking van 15 jaar geleden dat grafeen, een enkele geordende laag van koolstof atomen, met behulp van een eenvoudige methode (Scotch tape methode) kan worden verkregen en toch zijn unieke eigenschappen behoudt heeft een ware revolutie veroorzaakt in het onderzoeksgebied van nieuwe materialen. Het belang van grafeen en andere twee dimensionale materialen blijkt onder andere uit de Nobelprijs voor Natuurkunde aan Andrei Geim en Konstantin Novoselov in 2010.  Grafeen heeft vele unieke eigenschappen (waaronder mechanische, elektrische, optische) die niet alleen fundamenteel interessant zijn, maar die ook kunnen worden gebruikt in nieuwe toepassingen.  In 2012 is het Europese Graphene Flagship van start gegaan waarin gewerkt wordt aan nieuwe toepassingen voor grafeen en gerelateerde materialen. In recente jaren is er ook aandacht gekomen voor andere gelaagde twee dimensionale materialen, met onderling heel verschillende eigenschappen. Deze kunnen echter relatief eenvoudig gestapeld worden (zie illustratie) om unieke materiaalcombinaties met soms verrassende eigenschappen te verkrijgen.

De spreker zal een overzicht geven over de ontwikkelingen op dit terrein, zowel wat fundamentele eigenschappen als toepassingen betreft, en zal besluiten met een toekomstperspectief waar we in de toekomst deze materialen kunnen tegenkomen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.