Synthetische Biologie: uitdagingen en (on)mogelijkheden

Synthetische Biologie: uitdagingen en (on)mogelijkheden”

Aanvang: 20.00 uur ( 10 november 2009 )

Spreker: Prof. dr. B.(Bert) Poolman

Titel: “Synthetische Biologie: uitdagingen en (on)mogelijkheden”

Samenvatting:

De heilige graal in de biologie is het creëren van nieuw leven, en daarmee de essentie van ‘het leven’ te doorgronden. De cel is de kleinste eenheid van leven, maar zelfs de meest eenvoudige cel is een enorm complex systeem met nog veel vraagtekens. Het opbouwen van een cel vanaf niets, bijvoorbeeld een bacterie, is razend ingewikkeld en op korte termijn niet haalbaar. Maar gezien de enorme ontwikkelingen in de molekulaire biologie en het voortschrijden van allerlei technologieën (DNA-volgordebepaling, DNA-synthese, sturing van processen tot op het niveau van individuele cellen of enkele molekulen) lijkt het niet onmogelijk.
Inmiddels is van meer dan 500 organismen, waaronder de mens, de DNA-volgorde bekend. Van een aantal micro-organismen is van meer dan 70% van de genen de (een) functie bekend, en de complexe eiwitnetwerken in deze cellen zijn al tendele in kaart gebracht. In silico ontwerpen van gen-netwerken en de synthese van genen en zelfs kleine chromosomen (tot 500.000 baseparen) worden alom gemeengoed, waarmee grootschalige verbouwingen van cellen binnen bereik komt. Het is mogelijk gericht in te grijpen in het functioneren van de cel en deze nieuwe eigenschappen te geven.
De lezing zal een overzicht geven van de stand van zaken in de synthetische biologie, het vakgebied dat zich richt op het bouwen of verbouwen van cellen, onderdelen van cellen en biologische materialen. Wat zijn de belangrijke vragen? Waarom wil men cellen bouwen of verbouwen? Hoe pakt men dit aan? Kan men het ontwerpen en construeren van een cel vergelijken met dat van een apparaat? Wat hebben we er aan? De ontwikkelingen in de synthetische biologie zullen geïllustreerd worden aan de hand van voorbeelden van recent onderzoek

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.