Toxicologie en gezondheid

Toxicologie en gezondheid ”

Aanvang: 20.00 uur ( 13 oktober 2009 )

Spreker: Prof. dr.ir. Ivonne Rietjens

Titel: “Toxicologie en gezondheid ”

Samenvatting:

Zijn voedseladditieven gevaarlijk? Is natuurlijk gezond? Veroorzaken dioxinen kanker? Hoe giftig is giftig? Is chemisch gevaarlijk en natuurlijk veilig? Moeten we geen druiven meer eten vanwege het gebruik van pesticiden? Moeten we voedingssupplementen met antioxidanten nemen om langer gezond te blijven? Zijn nanodeeltjes in de voeding gevaarlijk? Allemaal vragen die de consument bezighouden en die aangeven dat voeding en gezondheid volop in de belangstelling staan. Ook televisie en kranten komen veelvuldig met berichten over schadelijk stoffen in onze voeding, zoals blijkt uit krantenkoppen als “De kleurduivel is terug” en “Alleen geen appel is onbespoten”.

Wat is waar en onwaar van al deze verhalen? De taak van het vakgebied Toxicologie is om onderzoek te doen naar schadelijke effecten op de gezondheid van mens en milieu van stoffen in onze voeding en de leefomgeving. Het is de taak van toxicologen om op basis van deze kennis gezondheid- en milieurisico’s van chemische stoffen te evalueren en vervolgens overheden, bedrijfsleven en consumenten te adviseren.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.