Obesitas: evolutie van een welvaartsfenomeen

Obesitas: evolutie van een welvaartsfenomeen ”

Aanvang: 20.00 uur ( 10 februari 2009 )

Spreker: Prof. dr. H. Pijl

Titel: “Obesitas: evolutie van een welvaartsfenomeen ”

Samenvatting:

De geschiedenis van de mensheid wordt gekenmerkt door frequente, soms langdurige periodes van voedselschaarste. In de jaren 60 van de vorige eeuw postuleerde de Amerikaanse geneticus James Neel de “thrifty gene” hypothese als verklaring voor de toenemende prevalentie van overgewicht. Deze hypothese stelt dat genen die vetopslag stimuleren in tijden van voedselbeschikbaarheid, overleving bevorderen in tijden van schaarste. Deze “thrifty” genen zouden via het Darwinistische principe van survival of the fittest door de evolutie zijn geselecteerd. Wij leven voor het eerst in de geschiedenis in een tijd waarin voedsel langdurig en voor de gehele bevolking in overmaat beschikbaar is. Thrifty genen predisponeren voor overgewicht in deze voor mensen zeer ongebruikelijke omgeving.De thrifty gene hypothese staat nog steeds en is de afgelopen jaren geëvolueerd. In mijn voordracht zal ik de betekenis van onze biologische geschiedenis voor de

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.