OPTIMAAL COMBINEREN

Optimaal combineren”

Aanvang: 20.00 uur ( 14 oktober 2008 )

Spreker: Prof. dr.A. Schrijver

Titel: “Optimaal combineren”

Samenvatting:

OPTIMAAL COMBINEREN

Wie combineert, doet dat graag optimaal. Of je nu de meubels in je huis of je boodschappen combineert,of de tafel schikt en je vrienden koppelt, optimaliteit telt. Een school wil klassen en docenten combineren in een optimaal schoolrooster, spoorwegen willen optimale treincombinaties,en een servicebedrijf wil opdrachten combineren in optimale werkpakketten. Een telefoonmaatschappij wil gesprekken optimaal combineren in gecomprimeerde berichten, een chipfabrikant wil verbindingen optimaal combineren op een chip, en een transportfirma wil de leveringen combineren in een optimale bezorgroute.Het vakgebied dat dit soort vraagstukken onderzoekt heet combinatorische optimalisering.De beste selecteren door alle mogelijke combinaties stuk voor stuk langs te gaan, kost vaak veel te veel tijd. Een meetkundige aanpak blijkt dan effectiever. Toch zijn voor veel problemen nog geen effectieve methoden gevonden en de complexiteit van deze problemen vormt een centrale vraag in de wiskunde. Ik zal het uitleggen aan de hand van het befaamde handelsreizigersprobleem en van het maken van de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.