De ontplofte aap

De ontplofte aap”

Aanvang: 20.00 uur ( 08 januari 2008 )

Spreker: Prof. dr. J.W.F. Reumer

Titel: “De ontplofte aap”

Samenvatting:

De mens (Homo sapiens) is tegenwoordig de meest dominante diersoort op aarde. Met een aantal van ruim zes miljard exemplaren tot in de verste uithoeken van de globe zijn wij een plaag geworden. De vraag wordt beantwoord hoe dat zover heeft kunnen komen. Daartoe wordt de mens vergeleken met andere dier- en plantensoorten die met hun enorme aantallen ecosystemen verstoren. Zulke soorten – invasieve soorten, aliens, pests – kunnen zich op bepaalde plekken vestigen nadat aan een aantal randvoorwaarden is voldaan. Ze moeten vanuit hun oorsprongsgebied ergens anders verzeild raken, ze moeten zich daar kunnen handhaven en zich vervolgens ten koste van andere soorten exponentieel gaan uitbreiden. Ze ontploffen dan als het ware in aantal. Een belangrijke randvoorwaarde blijkt habitatverstoring te zijn. Ook de mens is ooit op reis gegaan, vanuit Afrika. Dankzij zelfgecreëerde habitatverstoring konden we ons overal vestigen en vervolgens in aantal ontploffen. We zijn dus een ontplofte aap en dat zal niet lang meer goed blijven gaan.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.