Hallo is daar iemand: zoeken naar leven in het heelal

“Hallo is daar iemand: zoeken naar leven in het heelal”

Aanvang: 20.00 uur ( 13 maart 2007 )

Spreker: Prof. dr. H.J.G.L.M. Lamers

Titel: “Hallo is daar iemand: zoeken naar leven in het heelal”

Samenvatting:

Heel lang heeft de mens gedacht dat de aarde het middelpunt was van het heelal en de mens het hoogtepunt van de evolutie. Nu weten we dat de aarde een onbelangrijk planeetje is, dat om een doodnormale ster (de zon) draait, in een heel gewoon melkwegstelsel.
Er zijn miljarden sterren met miljarden planeten in onze eigen melkwegstelsel. Bovendien zijn er miljarden melkwegstelsels. Dus waarom zou ons leven zo uniek zijn?
Om te bedenken of er misschien “leven” is in het heelal, moeten we eerst nagaan hoe het leven op onze aarde is ontstaan. Wat was er voor nodig? Waardoor kon dat op aarde gebeuren? Kan dat ook elders? Misschien op een heel andere manier dan bij ons? Is er leven op Mars?
Wij zijn geëvolueerd tot “intelligente wezens”. Maar er zijn miljoenen planeten waar het leven al veel eerder kon ontstaan. Zijn de wezens daar veel verder dan wij? Kunnen we met hen in contact komen?
Met ruimte voertuigen kunnen we alleen maar het oppervlak van de planeten in ons eigen zonnestelsel onderzoeken en kijken of er tekenen van (primitief?) leven zijn. Als we willen weten of er elders leven in het heelal is moeten we “luisteren” of “kijken” naar de signalen die ze uitzenden. Paul Allen (collega van Bill Gates) heeft een grote nieuwe radiotelescoop gefinancierd om beter te kunnen luisteren.
Ik zal een eenvoudig overzicht geven van wat we weten over het ontstaan van het leven op aarde en de kans dat er elders in het heelal leven is. Misschien zelfs intelligent leven. Prachtige foto’s van het oppervlak van Mars laten zien dat daar water was. Op sommige planeten en manen vermoeden we een grote ondergrondse zee. Kan daar leven zijn? Hoe luisteren we naar levenstekens in het heelal? Stel dat we die signalen opvangen, wat zou dat betekenen voor de mensheid?

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.