Continentale topografie en sedimentaire bekkens: interactie tussen de diepe dalen en de processen aan het aardoppervlak"

“Continentale topografie en sedimentaire bekkens: interactie tussen de diepe dalen en de processen aan het aardoppervlak”

Aanvang: 20.00 uur ( 13 februari 2007 )

Spreker: Prof.dr.S.A.P.L. Cloetingh

Titel: “Continentale topografie en sedimentaire bekkens: interactie tussen de diepe dalen en de processen aan het aardoppervlak”

Samenvatting:

Door vertikale bewegingen van de aardkorst en de mantel ontstaan bergen en dalen, op kleine en op zeer grote schaal. De oorzaken zijn spanningen in en tussen de aardkorst en de mantel, onder andere ten gevolge van temperatuurverstoringen. Wanneer omvangrijke depressies in latere geologische periodes worden opgevuld met sediment spreekt men van sedimentaire bekkens. Bij het bekkenonderzoek wordt gebruik gemaakt van diverse moderne methodieken, zoals o.a. die uit de geofysica, de geochronologie en geochemie, en de paleontologie.
Niet alleen is het ontstaan van de bekkens doel van het onderzoek, de aandacht richt zich ook op het karakter en de inhoud van het opvullende gesteente. Dit bevat een archief van de omstandigheden waaraan het aardse oppervlak blootgesteld is geweest. Het klimaatverloop is daarbij een belangrijk aspect. Doordat bovendien sedimenten zeer poreuze gesteentes zijn, kunnen ze vloeistoffen en gassen insluiten en daarmee functioneren als reservoir van voor de mens belangrijke stoffen zoals water, aardgas en -olie.
Het nieuwe Europese onderzoeksprogramma TOPO-EUROPE zal zich richten op de dynamische interaktie tussen processen in de diepe aarde en sedimentatie en erosie processen aan het aardoppervlak. Dit programma verbindt fundamenteel onderzoek met belangrijke vragen en uitdagingen op het gebied van energie, milieu en aardse risico’s.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.