Voedsel van topkwaliteit

“Voedsel van topkwaliteit”

Aanvang: 20.00 uur ( 09 januari 2007 )

Spreker: Dr.ir.B. van Ommen

Titel: “Voedsel van topkwaliteit”

Samenvatting:

De relatie tussen voeding en gezondheid is algemeen geaccepteerd, waarbij de laatste jaren de rol van voeding in met name de preventie van een aantal chronische ziekten wordt benadrukt. Hoewel het spreekwoord “voorkomen is beter dan genezen” dus op het lijf van voedingswetenschappers geschreven is, bleken een aantal haast onoverkomelijke barrières echte doorbraken in dit onderzoek te verhinderen. Hoe meet je het voorkomen van een ziekte? De complexiteit van voeding (honderden bioactieve stoffen, vaak met lage affiniteit, deels endogeen, en betrokken bij een groot aantal metabole en regulerende processen in een gezonde situatie) in tegenstelling tot “pharma” (één chemische verbinding, hoge affiniteit, vaak één mechanisme) weerhield een echte doorbraak in het voedingsonderzoek.
De laatste jaren is de kennis op het gebied van de fundamentele biologische wetenschap sterk toegenomen. Met de komst van “omics” technologieën lijkt het mogelijk in de voedingswetenschap de biologische complexiteit te meten, en wellicht te beschrijven. Hierdoor kunnen we een brug slaan tussen de klassieke fysiologisch beschrijvende voedingswetenschap en de gedetailleerd mechanistische biomedische benadering. De lezing zal zowel ingaan op de enorme uitdagingen, met name op het gebied van de bioinformatica, als een aantal eerste voorbeelden behandelen van deze nieuwe ontwikkeling. Snappen we nu waarom probiotica gezond zijn? Kunnen we echt gezond ouder worden door anti-oxidanten? Is er een relatie tussen Alzheimer en voeding? Speciale aandacht zal geschonken worden aan de individuele aspecten (“voeding en genen-paspoort”) die deze nieuwe ontwikkeling met zich mee brengt.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.