Creatief met DNA: Innovaties binnen biomedisch onderzoek"

“Creatief met DNA: Innovaties binnen biomedisch onderzoek”

Aanvang: 20.00 uur ( 14 november 2006 )

Spreker: Dr.M.C. Harmsen

Titel: “Creatief met DNA: Innovaties binnen biomedisch onderzoek”

Samenvatting:

De creativiteit van het DNA in een cel, oftewel het palet van actieve genen, bepaalt het karakter van een cel. Dit kan variëren van spier- tot vetcel. Op het moment dat het menselijk lichaam schade oploopt aan een orgaan, bijvoorbeeld aan het hart ten gevolge van een infarct, worden hulptroepen ingeschakeld. De hulptroepen bestaan uit (stam)cellen die elders in het lichaam worden gerekruteerd en naar de schadeplek gelokt. Deze hulpcellen zijn nog zeer creatief: ze zijn als modelleerklei. Zo kunnen ze besluiten om hartweefsel te vormen, maar ook om als regelcel aan het herstel bij te dragen. Het onderzoek naar het hoe en waarom deze cellen dergelijke “plastische” beslissingen nemen staat nog in de kinderschoenen. Het vergaren van kennis van de biologische achtergrond van herstelprocessen geeft ons mogelijkheden om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor de behandeling maar ook voor de preventie van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten: een nieuw vakgebied dat bekend staat als Regeneratieve Geneeskunde.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.