Voeding, immuniteit en gedrag: een complexe interactie!

Prof.dr.ir. Huub F.J. Savelkoul

 Allergie Consortium Wageningen

Afdeling Celbiologie en Immunologie

Wageningen Universiteit

De mens dankt zijn gezondheid voor een belangrijk deel aan zijn immuunsysteem en voor een optimale gezondheid is een optimaal immuunsysteem dus essentieel. Het bepaalt de weerbaarheid tegenover stresssituaties en ziekteverwekkers. Dat is des te belangrijker in de jongste levensfase maar ook wanneer men ouder wordt. De laatste jaren zijn de inzichten in het immuunsysteem en de vele interacties met de voeding sterk toegenomen. Verandering van de opbouw en de activiteit van het immuunsysteem, o.a. door middel van voeding is een belangrijk onderzoeksveld en het is duidelijk dat voedingsproducten een rol kunnen spelen bij het voorkómen en soms zelfs behandelen van ziektes waarbij een ontspoorde immuunrespons betrokken is. Een goed immuunsysteem kan daarmee in belangrijke mate bijdragen aan ziektepreventie, in een vergrijzende populatie. Veel kinderen met een verstoorde afweer vertonen gedragsproblemen en omgekeerd vertonen veel kinderen met gedragsproblemen verstoringen in hun immuunsysteem waardoor ongewenste reacties op voeding ontstaan. Dit kan leiden tot een voedselallergie of, vaker, een voedselovergevoeligheid. Maar ook een verminderde afweer tegen infecties kan hiervan een gevolg zijn. De aanleg en functie van het brein lijkt al voor de geboorte mede afhankelijk van een goed functionerend immuunsysteem en dat immuunsysteem is te beïnvloeden middels voeding.

Meer informatie over de onderwerpen uit de lezing:

Animatie hoe witte bloedcellen bacteria opeten (in Engels)

youtube animatie over het immuun systeem

WTA_Immuun_2014

Savelkoul_BRAVO_2014

NTVAA#1_2017_Savelkoul

GezondNU2016

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.