Het Heelal van Toen tot Nu

“Het Heelal van Toen tot Nu “

Aanvang: ( 09 maart 2015 )

Spreker: Prof. dr. J.M. van der Hulst

Titel: “Het Heelal van Toen tot Nu “

Samenvatting:

Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal en is het basis materiaal waarvan sterren en dus ook sterrenstelsels worden gevormd. Waterstof in zijn meest elementaire vorm is alleen waarneembaar met radiotelescopen, zoals de Westerbork Radio Telescoop en LOFAR. Deze telescopen zijn in staat waterstof te meten door het hele heelal tot in ver weg gelegen melkwegstelsels. Ver weg ‘kijken’ betekent terugkijken in de tijd omdat de straling er lang over doet de aarde te bereiken. Het gaat hier om miljarden jaren, d.w.z. objecten die miljarden lichtjaren van ons verwijderd zijn. Vandaar de titel ‘van toen tot nu’. Doel van de lezing is een indruk te geven van de bijdrage van de Nederlandse radio-telescopen aan het algemene begrip van de vorming en evolutie van sterrenstelsels. In de lezing zal aandacht worden besteed aan wat we nu weten over de rol van waterstofgas bij de vorming van sterren in melkwegstelsels en de rol van de omgeving waarin melkwegstelsels zich bevinden. Ook in het heelal, dat bevolkt wordt door miljarden melkwegstelsels, zijn er hele druk bevolkte en hele lege gebieden en de verwachting is dat dit invloed heeft op de vorming van sterren en sterrenstelsels, alsook op de verdere levensloop van sterrenstelsels, zoals de Melkweg. De gangbare theoretische inzichten zullen worden besproken en aan de hand van waarneemgegevens worden geïllustreerd

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.